2011. január 24., hétfő

Obelix és a vadkan

Mindig akartam valami gasztro dolgot írni a blogra, mert szeretek főzni (és italokat keverni). Most akkor ennek is eljött az ideje. Kaptunk egy vadásztól egy igazi vadröfföt. Városi gyerekként az ehető húst leginkább feldolgozott állapotban ismerem, élő állat láttán ritkán korog a gyomrom. Ezért izgalmas kalandnak ígérkezett az elkészítése. A nagykörúton ritkán jön szembe ilyesmi:




Eszembe jutott az is, hogy gyerekkorom kedvenc hőse Asterix és Obelix mennyire rajongtak a vadkanért. (Franciául: Sanglier [szánglié] ). Ha találtak egyet azonnal hazavitték. Így tettünk hát mi is!



Némi katana használat után így nézett ki a röfi:



Igazából a bátyám alakította az eseményeket, mert én nem rendelkezem nagy tapasztalattal a pörkölt elkészítésében. (Mint utaltam rá fentebb). Nyulat már készítettem sikeresen, de azért egy vadröff mégis komoly dolog. Tehát a hozzávalók:

5 kg hús, 20 dkg szalonna, nagyon apróra vágott 3 paradicsom és 1 nagy paprika, 2 kg. hagyma, kakukkfű, koriander, pirospaprika, babérlevél, só, 3 deci vörösbor. Nem bonyolult, a titok nem az összetevőkben rejlik, hanem az elkészítésben!

Első esemény: a hagyma a sokáig puhul a szalonna zsírján és az olajon.


Második esemény: hozzátesszük a felaprított paradicsomot és paprikát.



Telik az idő, izgulni kár, amikor már puha minden, akkor jöhet a hús. Ilyenkor a gázt feljebb kell vinni, itt a hőmérséklet fontos, kell a forróság!



Ahogy lassan telik a fazék, kezd összeesni a hús és szépen alakul az állaga. itt már a szakács megnyugodhat, ahogy a képen is látszik, pohárért nyúl.



Az első fűszer a babérlevél, majd fél óra és jöhet a koriander és a kakukkfű. Nem szabad sokat, mert erős fűszerek és ha sokat teszünk bele, nem lesz jó.



Majd telik megint az idő és most jön a pirospaprika. Szépen nyugodtan a tetejére kell szórni. Semmi kavarás, kapkodás!



Amikor átjárta, akkor jöhet a só és a végén a bor.



Hát ennyi volt! Finom volt!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése